1.100 de firme anchetate de DNA pentru posibila fraudare în cadrul Măsurii 3, Granturi pentru IMM. Lista completă a aplicațiilor suspecte

0
171
1.100 de firme anchetate de DNA pentru posibila fraudare

1.100 de firme anchetate de DNA pentru posibila fraudare în cadrul Măsurii 3, Granturi pentru IMM. Lista completă a aplicațiilor suspecte a fost făcută publică. Europa Liberă a obținut o parte din documentele primite de DNA cu privire la posibila fraudare a programului.

Prin intermediul măsurii 3 – granturi pentru investiții, statul român a acordat fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro/beneficiar. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui a anunțat că Ministerul Economiei bănuiește că programul de granturi nerambursabile denumit ”Măsura 3 pentru IMM-uri” a fost fraudat în perioada 28-29 ianuarie.

”Din plângerea penală reise că foarte multe societăți comerciale au aplicat în program și au aplicat cu succes în ultimele două zile de înscrieri. Aceste firme, să le spunem norocoase, au știut ce procente, ce cifre să treacă în aplicație ca să între la limită înaintea altora. Au știu să obțină granturi bune, unde finanțarea proprie să fie cât mai mică”, a explicat la Europa Liberă o sursă din partea instituțiilor implicate în această nouă anchetă a DNA.

1.100 de firme anchetate de DNA – Cine a depus plângerea de fraudare a programului de granturi?

Claudiu Năsui a anunțat că Ministerul Economiei a depus plângerea penală privind posibila fraudare în cadrul Măsurii 3, Granturi pentru IMM. În documentele primite de procurorii DNA se precizează că 1.100 de firme au depus aplicații suspecte, cu 48 de ore înainte de finalizarea proiectului. Mai mult, toate cele 1.100 de firme au știut 

  • ce numere să completeze în aplicație ca să primească banii statului 
  • și de ce procent de finanțare proprie au nevoie pentru a fi acceptat proiectul.

Care sunt suspiciunile din plângerea penală depusă de Ministerul Economiei?

Din sesizarea primită de procurorii DNA reiese că în ultimele 48 de ore ale sesiunii de înscrieri 1.100 de firme au depus proiecte câștigătoare. Conform sesizărilor, acestea au știut la o limită de maxim 3% ce procent de cofinanțare să treacă pentru a primi granturile cu o contribuție proprie cât mai mică.

În urmă cu câteva zile, Claudiu Năsui a postat pe pagina sa oficială de Facebook suspiciunile privind fraudarea programului de granturi. De asemenea, reprezentanții Ministerului Economiei bănuiesc că persoane din cadrul STS au divulgat anumite informații. Informațiile posibil divulgate ar fi cu privire la ultimele procente de cofinanțare ale proiectelor acceptate.

Cifrele suspecte din ultimele 48 de ore

În ultimele 48 de ore, între 28 și 29 ianuarie 2021, s-au depus peste 68% din proiectele câștigătoare. 

Adrian Dragomir, co-fondatorul platformei termene.ro susține faptul că în perioada respectivă s-au înscris 7.850 de firme, în vreme ce până pe 28 ianuarie s-au înscris aproape 20.000.

Din proiectele depuse până pe 28 ianuarie (20.000) au ieșit câștigătoare doar 1.000 de aplicații. Din proiectele depuse după 28 ianuarie (7.850) au ieșit câștigătoare 2.000 de aplicații.

Informații pe scurt despre Măsura 3 pentru IMM-uri

Măsura 3 pentru IMM-uri este parte din schema de ajutor de stat instituită prin OUG 130 din iulie 2020. Prin intermediul acestei măsuri, statul acordă granturi nerambursabile pentru proiecte specifice propuse de firme pentru a-și mări producția în următorul an. Statul nu acordă întreaga finanțare a unui proiect, ci doar o parte, fiind nevoie de un procent de cofinanțare din partea firmei beneficiare pentru a dezvolta investiția propusă.

Înscrierile s-au făcut platforma de granturi care a fost administrată de Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS).

În perioada de înscriere, dintre 3 decembrie și 29 ianuarie, au aplicat 27.736 de firme. Finanțările publice cerute de societăți puteau varia între 50.000 și 200.000 de euro.

Principalele criterii de departajare

  • rentabilitatea firmei
  • procent de cofinanțare a proiectului
  • raport între grantul cerut și profitul operațional al firmei. 

În cazul în care două firme aveau același punctaj, primea finanțare de la stat cea care susținea că va asigura din surse proprii un procent mai mare pentru investiție. Procentul de cofinanțare era astfel criteriul decisiv de departajare.

Consecințele fraudării programului de granturi pentru IMM – Proiectul ar putea fi anulat și reluat

În urmă cu câteva zile Claudiu Năsui a reclamat neregulile din proiectul de granturi pentru investiții: 

„100% Transparenţă. Am supărat mulţi oameni din sistem în momentul în care am spus adevărul. Am spus adevărul despre mersul la târguri pe banii statului şi despre faptul că măsura 3 nu îşi atinge scopul. Nu îşi atinge scopul pentru că ajunge să finanţeze în proporţie de peste 50% imobiliare. Şi nu doar atât, dar suspiciunile de fraudă de care am vorbit sunt bazate pe fapte reale. Am avut discuţia aceasta şi cu premierul şi i-am propus un curs de acţiune. Ştiu că adevărul doare, dar singura noastră şansă dacă vrem să salvăm România este măcar să spunem adevărul şi să fim foarte transparenţi cu ce găsim în ministere. Nu să menţinem butaforii.”

De asemenea, a mai adăugat:

”Vă promit că toţi cei care au divulgat date cheie (în speţă procentul de cofinanţare de la limita eligibilităţii) au comis fapte penale şi vor suporta consecinţele.”

Nemulțumirile sunt exprimate și în rândul reprezentanților firmelor. Aceștia cer anularea proiectelor acceptate și reluarea înscrierilor în program: 

„O vânătoare de vrăjitoare este inutilă. Ce contează este să fie anulată măsura, restabilite reguli obiective, să fie asigurată transparenţa, iar accesul în sistem să fie interzis inclusiv pentru angajaţii Ministerului Economiei, pentru că atunci când la licitaţie depunem ofertă în plic nici măcar comisia nu ştie oferta până la deschiderea plicurilor”, a declarat Octavian Dan, de la Asociația Firmelor Bihorene.

1.100 de firme anchetate de DNA pentru posibila fraudare. Lista completă a aplicațiilor suspecte

Europa Liberă a obținut lista completă a celor 1.100 de firme anchetate de DNA pentru posibila fraudare în cadrul Măsurii 3. O puteți accesa sau descărca aici.

Articolul precedentFonduri nerambursabile de până la 100.000 euro prin programul de Digitalizare a IMM-urilor
Articolul următorCe este profitul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.