
ANAF va avea acces la conturile bancare! Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare va deveni operațional din 11 ianuarie 2021. Acesta va fi operat de Agenția Națională de Administrare Fiscală, conform OUG nr. 111/2020 și va cuprinde informații despre toate conturile bancare ale firmelor precum și despre conturile persoanelor fizice.
Dacă până acum ANAF trebuia să facă solicitări către toate băncile pentru a identifica toate conturile persoanelor fizice și juridice, din ianuarie acest lucru devine istorie. Începând cu data de 11 ianuarie 2021, ANAF are acces la o serie de informații despre toate conturile bancare ale persoanelor fizice și juridice din România. Iată ce informații vor fi înregistrate în Registru și cine le va putea accesa.
La ce informații va avea acces ANAF?
OUG 111/2020 obligă instituțiile bancare să transmită către organul fiscal central
- lista titularilor
- persoane fizice,
- juridice
- alte entități fără personalitate juridică, care au deschise conturi la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe,
- precum și celelalte informații prevăzute la art. 61 alin. 2, lit. a din Legea 207/2015 privitoare la
- identitatea persoanelor și
- numărul IBAN.
Prin urmare, ANAF va putea accesa prin intermediul Registrului doar următoarele informații:
- datele de identificare ale contului și ale clientului titular;
- datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acționează în numele clientului;
- datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont client;
- datele de identificare ale concesionarului casetei de valori.
Important: Conform OUG nr. 111/2020 informațiile despre conturile bancare și de plăți vor fi păstrate în registru până la momentul în care acestea vor fi închise și zece ani după aceea.
De unde preia Fiscul informațiile?
Conform OUG nr. 111/2020 instituțiile bancare vor transmite, în termen de 10 de zile de la operaționalizarea Registrului, toate informațiile solicitate de ANAF. Comunicatul ANAF menționează de asemenea și care sunt instituțiile obligate să furnizeze datele despre conturile de plăți și conturile bancare ale persoanelor fizice și juridice:
- instituțiile de credit
- instituțiile de plată
- instituțiile emitente de monedă electronică.
Cine va putea accesa informațiile din Registru?
Scopul Registrului central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare ale tuturor firmelor și persoanelor fizice este de a facilita aplicarea legislației privind spălarea banilor.
După cum este menționat în comunicatul de presă, Registrul va fi operat de ANAF, însă va putea fi accesat și de alte autorități publice, mai ales cele cu competență în domeniul prevenirii spălării banilor și de urmărire penală:
- autoritățile publice centrale și locale vor avea acces la informațiile din registru în baza unor protocoale încheiate, la cerere, cu ANAF
- organele de urmărire penală și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) vor avea acces automat.
Ce conturi rămân departe de ochii ANAF?
Deși ANAF va deține informații despre toate conturile bancare și de plăți, surse din piața bancară susțin că utilizatorii Revolut nu vor fi afectați. Deși începând din noiembrie 2020 Revolut a lansat conturile IBAN prin intermediul Libra Internet Bank, se pare că utilizatorii rămân în continuare clienți ai Revolut. Mai exact, Fiscul poate să aibă acces la contul global deţinut de Revolut la Libra Internet Bank, dar nu și la conturile propriu-zise ale clienților.
Ai un cont Revolut? De aici poți afla mai multe informații despre posibilitatea popririi conturilor Revolut.