ANAF schimbă regulile. Când poți fi acuzat de rea-credință? 

0
327
ANAF schimbă regulile. Când poți fi acuzat de rea-credință?

Ești administratorul unui SRL și ai fost notificat privind atragerea răspunderii solidare? Pentru a scăpa de executare trebuie să demonstrezi că nu ai acționat cu rea-credință. 

Ce înseamnă asta? Noul Cod de procedură fiscală vine cu o definire a termenului. Iată ce susține ANAF că înseamnă reaua-credință și când poți fi acuzat de rea-credință.

Context legal

În urma proceselor pierdute de Fisc ca urmare a ambiguității termenului de “rea-credință”, Ministerul Finanțelor schimbă Codul de procedură fiscală și oferă mai multe informații și chiar o definiție clară a termenului.

Când poți fi acuzat de rea-credință?

Orice firmă are obligația respectării prevederilor fiscale în vigoare. Astfel, administratorul firmei trebuie să se asigure că 

  • depune la timp declarațiile fiscale
  • și achită la scadență obligaţiile fiscale de plată (taxe și impozite) conform vectorului fiscal declarat. 

În cazul în care acestea nu sunt achitate, asociaţii, dar și administratorii, răspund solidar pentru obligațiile de plată neonorate.

Ce presupune reaua-credință conform noilor reglementări?

Dacă până acum legea era ambiguă și nu prezenta o descriere a faptelor de rea-credință, conform noilor modificări pregătite de Ministerul Finanțelor ANAF va avea o încadrare clară a faptelor.

Astfel, pentru stabilirea relei-credinţe a persoanelor răspunzătoare ANAF ar putea avea în vedere următoarele elemente:

  1. sustragerea, ascunderea ori risipirea patrimoniului, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea;
  2. pe perioada acumulării de obligații fiscale, debitorii s-au menținut în starea de dificultate financiară, fără a solicita acordarea uneia dintre formele de înlesniri la plată în vederea redresării activității și/sau deschiderea procedurii insolvenței;
  3. neîndeplinirea obligațiilor legale pe o perioadă de timp consecutivă şi/sau îndelungată, care conduce la riscul neîncasării obligațiilor fiscale la bugetul general consolidat;
  4. săvârșirea de către persoana răspunzătoare a unui fapt sau act contrar prevederilor legale;
  5. utilizarea lichidităților financiare în alte scopuri decât pentru stingerea obligațiilor fiscale, cu excepția cazului în care acestea au fost folosite pentru cheltuielile necesare susținerii desfășurării activității.

Cum te poți proteja de atragerea răspunderii solidare?

Pentru a evita un astfel de proces cu Fiscul, trebuie să ai în vedere:

  • Depunerea tuturor declarațiilor fiscale
  • Plata obligațiilor fiscale
  • Menținerea unei evidențe contabile corecte
  • Separarea banilor firmei de banii personali
  • Solicitarea unor forme de înlesnire la plată.

Chiar dacă schimbările legislative și sistemul de taxare poate fi provocator pentru afacerile mici, întotdeauna există soluții de optimizare fiscală. Solicită ajutorul specialiștilor și evită intrarea în vizorul ANAF.

Articolul precedentObligația raportării tranzacțiilor mai mari de 10.000 € către ONPCSB – norme de aplicare conform Ordin 37/2021
Articolul următorOFICIAL! Pachetul de măsuri fiscale adoptat fără vot din partea parlamentarilor. Când vor intra în vigoare noile modificări?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.