Un nou an, noi planuri, și mai ales noi rezoluții! De ce au nevoie antreprenorii de la 2021?
Deși studiul EUROCHAMBRES relevă nesiguranța oamenilor de afaceri, sunt încă mulți antreprenori care speră că 2021 va veni cu soluțiile potrivite pentru redresarea economică. Criza SARS-CoV2 va trece, la fel ca și cele precedente, însă pentru ca mediul de afaceri să își revină este nevoie de mai mult, nu doar de speranță. Este nevoie mai ales de stabilirea unor obiective/rezoluții prin care afacerea să poată avansa către nivelul următor. Iată de ce au nevoie antreprenorii în 2021:
- un cashflow pozitiv
- investiții
- în oameni
- în studii de piață
- într-un raport de audit/analiză financiară
- în digitalizare
- acces la fonduri nerambursbile
- timp pentru dezvoltare personală
Un cashflow pozitiv
Cash flow-ul, numit și flux de numerar, este un element esențial în cadrul oricărei companii fiind instrumentul care reflectă o imagine exactă a stabilității financiare a afacerii. În plus, cash flow-ul îi oferă suport decizional antreprenorului prin informațiile furnizate. Cu ajutorul fluxului de numerar pot fi stabilite:
- capacitatea de achitare a datoriilor
- eventualele probleme de lichiditate
- calitatea veniturilor
- riscul de neplată
- cerințele de reinvestire
- capacitatea firmei de a planifica și de a susține o activitate pe termen mediu și lung
Se calculează ca diferența dintre încasările și plățile curente ale firmei, efectuate pe parcursul unui exercițiu financiar, și pentru o bună funcționare a afacerii este imperios necesar ca cashflow-ul să fie unul pozitiv (încasările de numerar sunt superioare plăților). Menținerea unui cash flow pozitiv este însă o adevărată provocare pentru antreprenori din pricina întârzierilor la încasare a facturilor emise.
În anul tocmai încheiat, majoritatea societăților s-au confruntat cu probleme mari de cashflow. Multe dintre acestea se află acum la doar un pas de intrarea în insolvență. Deși profitul nu reprezintă o condiție pentru o bună funcționare, lipsa lichidităților sau un cashflow negativ poate conduce la faliment.
Pentru ca anul 2021 să însemne redresare și chiar prosperitate, cashflow-ul pozitiv trebuie să se afle în top-ul priorităților fiecărui antreprenor. Iată câteva recomandări utile în acest scop:
- crearea unui fond de rezervă care să susțină activitatea pe termen scurt și mediu, până la obținerea de noi disponibilități
- controale riguroase a banilor care intră și ies din firmă
- stabilirea unor scadențe mai mici la facturile emise
- aplicarea unor penalizări de întârziere pentru facturile emise neîncasate la scadență
- plata la timp a salariilor, facturilor de utilități, chirii, precum și a datoriilor către bugetul de stat (contribuții sociale, impozite, TVA de plată, etc)
Investiții
O condiție esențială a dezvoltării economiei și mediului de afaceri constă în realizarea de investiții la nivelul tuturor palierelor. În același mod funcționează și extinderea unei afaceri care are nevoie permanentă de investiții:
- în oameni
- studii de piață
- într-un audit
- în digitalizare
Investiții în oameni
Pandemia a evidențiat un aspect de multe ori neglijat de majoritatea oamenilor de afaceri – nevoie de investiții în resursa umană. Această perioadă ne-a arătat tuturor nevoia de regândire a funcționalității echipelor pe baza valorii de la 9 la 5, și mutarea accentului pe performanță.
Cursuri pentru dobândirea de noi competențe
Pentru a obține performanțele dorite orice antreprenor are nevoie să investească în 2021 în cursuri și training-uri pentru angajați, iar în condițiile actuale, acest lucru este mai ușor de realizat ca oricând datorită digitalizării tot mai răspândite.
Cursurile se țin pe diferite platforme digitale, iar asta înseamnă că angajații trebuie să aloce mai puțin timp decât în anii precedenți.
Investiții în soft-uri de management de proiect
Schimbarea regimului de muncă în telemuncă/muncă la domiciliu poate duce de asemenea la o scădere a performanței în lipsa unei evidențe clare a task-urilor și timpului alocat fiecărei sarcini. Pentru a îmbunătăți acest aspect, antreprenorul are nevoie să investească într-un soft de management de proiect.
Investiții în studii de piață
Ca urmare a schimbărilor survenite brusc în mediul de afaceri, multe business-uri au suferit pierderi majore. Este adevărat, nimeni nu a prevăzut o nouă criză atât de curând, însă acum accentul trebuie pus pe redresare, iar asta poate să însemne chiar și schimbarea activității de bază.
Pentru a face alegerea corectă, este necesară investiția într-un studiu de piață care să identifice nevoile consumatorilor precum și nivelul concurenței.
Investiții într-un audit/raport de analiză financiară
Uneori disponibilitățile proprii se pot dovedi insuficiente pentru susținerea activității, cu atât mai mult pentru extinderea afacerii, iar în acest caz, este necesară atragerea unor finanțări externe. Ca urmare a crizei ce a debutat în 2020, multe domenii precum HoReCa, turismul, cultura au fost puternic afectate, nevoia lor de finanțare fiind mult mai mare decât în anii precedenți.
Pentru a acorda fonduri unui business, orice investitor vrea să primească un raport complet privind valoarea și situația financiară a firmei, precum și previziunile pe termen mediu și lung. Apare așadar nevoia unei investiții într-un raport de audit precum și unul de analiză financiară care să ofere investitorilor informațiile dorite.
Investiții în digitalizare
Anul 2021 poate fi privit ca o pânză goală pentru antreprenori. Dacă în anii trecuți unele companii au amânat o transformare digitală completă, de anul trecut digitalizarea a devenit o necesitate pentru mediul de afaceri.
Transformarea digitală
Până în anul 2019 prea puține companii aveau deja implementată o strategie de transformare digitală. Din acest motiv, în 2020, când pandemia a lovit puternic economia, afacerile au început să pivoteze spre telemuncă și munca la distanță. Covid ne-a arătat cât de important este să reevaluăm digitalizarea și să o considerăm un obiectiv central al afacerii.
Transformarea digitală este procesul de utilizare a tehnologiilor digitale pentru a crea noi – sau a modifica – procesele de afaceri existente, cultura și experiențele clienților pentru a satisface cerințele în schimbare ale afacerii și ale pieței. Însă este demn de remarcat faptul că transformarea digitală nu este un lucru ușor. Potrivit Harvard Business Review, 70% din toate inițiativele de transformare digitală nu își ating obiectivele. Din cele 1,3 trilioane de dolari cheltuite în 2019, s-a estimat că 900 de miliarde de dolari au fost irosite. Dar trebuie ținut cont de faptul că transformarea digitală nu se referă doar la aspectele tehnologice, cât și la gradul de implicare a resursei umane în digitalizarea companiei.
Cum pot fi digitalizate afacerile din România anului 2021 și la ce trebuie să fie atenți antreprenorii?
Telemunca
Pandemia a arătat cum o mare parte din afacerile din România își pot desfășura cu succes activitatea de la distanță, cu ajutorul tehnologiei. Telemunca a luat amploare atât la nivelul corporațiilor, cât și în cadrul firmelor mici și medii.
Nici instituțiile statului care până în 2020 aveau proceduri învechite și un mod de funcționare cu publicul destul de anevoios, nu au rezistat în fața digitalizării iminente. Astfel ANAF, Registrul Comerțului și ITM au migrat în online solicitând contribuabilului comunicarea exclusiv prin mijloacele electronice de la distanță.
Cloud și securitate
Datele sunt reale atunci când vine vorba de buna funcționare a afacerilor, experiența excepțională a clienților și inovație substanțială. Însă, pentru a valorifica valoarea datelor, companiile trebuie să aibă platforme care să permită partajarea datelor. Acest lucru începe cu digitalizarea hârtiei și crearea automatizării fluxului de lucru în scopul sprijinirii parteneriatelor de business într-o lume în care practicile de lucru vor continua să fie din ce în ce mai dinamice – indiferent dacă acestea sunt practici de lucru la distanță sau în birou.
Conform unui studiu recent realizat de IDC (International Data Corporation) pandemia de Covid-19 a influenţat mult transformarea digitală a economiei, care se va produce la scară largă în anii următori. Studiul a mai relevat faptul că, până la sfârşitul anului 2021, aproape 80% din întreprinderile din întreaga lume vor avea implementat un mecanism digital, lucru care va presupune trecerea către cloud-ul centrat pe aplicaţie, precum şi modificarea infrastructurii.
În plus, întreprinderile vor trebui să se gândească și la securitate, mână în mână cu investițiile în cloud. Cercetările efectuate de RiskIQ au evidențiat faptul că, într-un minut
apar 375 de noi amenințări, sunt create trei noi site-uri de phishing și 16.172 de înregistrări sunt compromise. Încălcările de securitate au puterea de a falimenta o afacere peste noapte, în special odată cu apariția unor noi forme de răscumpărare, cum ar fi „DarkSide”, unde infractorii cibernetici cer răscumpărări de la 200.000 dolari la 2 milioane de dolari.
Odată ce companiile au implementat cu succes platforma cloud potrivită pentru a sprijini colaborarea și au luat în considerare strategia lor de securitate end-to-end, vor fi bine poziționate să adopte AI, învățarea automată și IoT – următoarea revoluție digitală, care se așteaptă să ne perturbe din nou înțelegerea lumii muncii.
Fonduri europene
Toate facilitățile fiscale oferite de Guvern atât pe perioada stării de urgență, cât și pe perioada stării de alertă au fost binevenite pentru mediul de afaceri atât de greu încercat. Totuși, cele mai dorite au fost granturile acordate din fonduri nerambursabile, care ar putea fi cel puțin pentru moment, colacul de salvare pentru mulți antreprenori.
Ce fonduri nerambursabile pot să obțină antreprenorii în 2021?
Principalele scheme de ajutor din fonduri europene și de la bugetul de stat:
- Microgranturi (2.000 de euro/beneficiar), granturi pentru capital de lucru (între 2.000 și 150.000 de euro/beneficiar) și pentru investiții (între 50.000 și 200.000 euro/beneficiar) – fonduri totale alocate de 1,5 miliarde de euro
- Electric Up – granturi pentru panouri fotovoltaice (maxim 100.000 de euro/beneficiar) –
- Granturi pentru HoReCa (maxim 800.000 de euro/beneficiar)
- Granturi pentru cultură (maxim 800.000 de euro/beneficiar)
- Granturi pentru digitalizare (maxim 100.000 de euro/beneficiar)
Timp pentru dezvoltare personală
Este clar că antreprenoriatul poate fi foarte solicitant, deci, este nevoie de multă autodisciplină și răbdare. Pentru a fi un antreprenor de succes este nevoie de inspirație, perseverență și investiție – o permanentă investiție în dezvoltarea personală.
2021 este foarte generos în ce privește timpul liber. Întâlnirile nesfârșite din sala de ședință s-au mutat în online, timpul petrecut în trafic spre birou, sau spre întâlnirile cu partenerii au dispărut, iar tot acest timp poate fi umplut acum cu diverse activități care să contribuie la îmbunătățirea ca manager și antreprenor.
Poate că premisele nu sunt tocmai optimiste, dar depinde de fiecare dintre noi ca 2021 să fie un an mai bun. Este important să găsim resursele, inspirația și ambiția de a învăța cum să fim antreprenori de succes într-o perioadă incertă. Tu de ce ai nevoie de la 2021 pentru tine și afacerea ta?