Până la 1500 de lei pentru grădiniță de la angajator! În ce condiții se acordă și cum își decontează angajatorul cheltuiala?

0
195
Până la 1500 de lei pentru grădiniță de la angajator!
Până la 1500 de lei pentru grădiniță de la angajator!

Până la 1500 de lei pentru grădiniță de la angajator! În ce condiții se acordă și cum își decontează angajatorul cheltuiala? Conform unui nou act normativ, începând cu 1 ianuarie 2021, angajatorii plătitori de impozit pe profit pot suporta cheltuielile cu taxele de școlarizare pentru salariații care au copii înscriși într-o unitate de învățământ timpurie – creșă sau grădiniță. Astfel, ei pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu educația timpurie a copiilor minori în sumă de până la 1.500 lei lunar.

Ce presupune educația timpurie?

Conform art. 23 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1/2011 privind educația națională, educația timpurie cuprinde educația antepreșcolarilor cu vârsta între 0 și 3 ani și învățământul preșcolarilor cu vârsta între 3 și 6 ani, după cum urmează:

  • nivelul antepreșcolar (0-3 ani) și 
  • învățământul preșcolar (3-6 ani), care cuprinde 
    • grupa mică, 
    • grupa mijlocie și 
    • grupa mare.

Până la 1500 de lei pentru grădiniță de la angajator!

Conform prevederilor Legii nr. 239/2020 angajatorii care 

  • înființează creșe și/sau grădinițe pentru copiii angajaților proprii sau 
  • plătesc pentru plasarea acestora în creșe și grădinițe – private sau de stat, 

pot deconta până la 1.500 lei/lună/copil.

În ce condiții se acordă banii pentru educația timpurie?

O condiție esențială pentru acordarea banilor pentru educația timpurie este autorizația ARACIP. Unitățile de învățământ ce realizează activități de educație timpurie pentru antepreșcolari și preșcolari trebuie să fie autorizate de inspectoratele școlare conform art. 6 – 7 din HG nr. 1252/2012.

Pașii pentru acordarea sprijinului financiar

Decizia de a aplica sau nu această reglementare este a angajatorului, nefiind o obligație legală, ci mai degrabă un beneficiu pe care societatea decide să-l acorde angajaților. Astfel, contribuabilul poate să anexeze facilitatea în contractul individual de muncă, sau poate întocmi doar un acord, separat de CIM.

Pasul #1

Întocmirea unui acord semnat între angajator și salariații care beneficiază de facilitate.

Pasul #2

Salariatul adresează angajatorului o cerere însoțită de 

  • acordul de a utiliza eventualele date personale GDPR 
  • autorizația unității de învățământ cu educație timpurie
  • certificatul de naștere al copilului 
  • dovada înscrierii la unitatea de învățământ – contract, adeverință, etc.
  • declarație pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de decontarea aceleiași cheltuieli plătite către unitatea de educație timpurie

Pasul #3

Angajatorul dispune plata fie prin transfer bancar, fie prin casierie în funcție de propriile proceduri.

Pasul #4

Angajatorul întocmește un decont de cheltuieli la care anexează dovada plății efective a sumei achitate către unitatea de învățământ timpurie. 

Cum își poate deconta angajatorul cheltuiala? 

De reținut faptul că sumele plătite de angajator nu se consideră venituri impozabile la determinarea impozitului pe veniturile din salarii (art. 76 alin. (4) lit. x) din Codul fiscal). Prin urmare, acestea nu intră în baza de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale (art.142 lit. z). Astfel, pentru aceste sume nu se achită impozitele și asigurările sociale aferente veniturilor din salarii.

Conform prevederilor noului Cod Fiscal cheltuielile decontate de angajatori plătitori de impozit pe profit cu educația timpurie a copiilor salariaților sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Prin urmare, angajatorul își poate deconta cheltuiala 

  • din impozitul pe profit datorat într-o limită maximă de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil
  • iar în situația în care impozitul pe profit este insuficient pentru a acoperi toate aceste decontări din
    • impozitul pe venitul din salarii reținut de contribuabil pentru angajați
    • taxa pe valoarea adăugată datorată 
    • accizele datorate.

Facilități alternative conform Legii 165/2018 – Tichete de creșă

Facilitatea prevăzută de Legea 239/2020 este cu titlu opțional, astfel că angajatorii au dreptul să decidă dacă vor sau nu să o aplice. De asemenea, Legea 165/2018 le oferă acestora o altă facilitate care presupune susținerea angajaților prin acordarea de tichete de creșă.

Ce sunt tichetele de creșă? 

Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizațiile acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Care este cuantumul acestora și cum pot fi acordate?

Acestea nu pot depăși suma de 470 de lei/lună/copil și pot fi utilizate numai la creșele sau entitățile asimilate acestora (alte unități de educație timpurie antepreșcolară, publice sau private, organizate în condițiile legii, precum și persoanele care exercită profesia de bonă cf. Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă) și cu care unitățile emitente au încheiate contracte de prestări de servicii. 

Articolul precedentFonduri europene pentru tinerii fermieri din diaspora!
Articolul următorANAF va avea acces la conturile bancare! Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare devine operațional din 11 ianuarie 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.